irodalom

Anna Trojan: Hogyan vetett mákot

Mielőtt pipacsok nőnék be a sírokat

Minden nyom az őrültek közeli menhelyéhez vezet…

Hely: Mazóvia nevű városka a lengyel síkságon, idő: a 19. század vége. A kisváros békéjét a temetőben történt dermesztő események bontják meg. Az éj leple alatt, azon a helyen, ahol a kolera áldozatait és a menhely szegényeit temették el, valaki éjjelenként felássa a sírokat és megcsonkítja a holttesteket. Egy tapasztalt nyomozó, Połżniewicz irányítja a rendőrség tevékenységét. A megnövekedett erőfeszítések ellenére az elkövető sokáig kézrekerítetlen marad. Emellett képbe kerül Adela, a hentes lányának eltűnése, majd nem sokkal ezután egy tizennyolc éves diák öngyilkos lesz. A nyomozót aggasztja minden esemény furcsa egybeesése. Eközben a holttestek megszentségtelenítésének nyomozása – ahelyett, hogy a végére jutna – igen bonyolulttá válik. Minden nyom a csendes őrültek közeli menedékházhoz vezet, ahol félelmetes dolgok történnek. Hamarosan újabb holttest kerül elő. Ezúttal nyilvánvaló a gyilkosság. Egyértelműnek tűnik, hogy a bűncselekmény a sírok meggyalázásával kapcsolatos.Úgy tűnik, valaki kétségbeesett erőfeszítéseket tesz, hogy elrejtse az igazságot. A végén azért, mielőtt pipacsok nőnék be a sírokat, mégis kiderül, ki, hogyan és miért vetett mákot

Egy olvasó véleménye:

Valójában nem tudom, hogy a Anna Troján könyvének mely jellemzőit találhatnám elragadónak. Talán a szerzőnek sikerült hozzáigazítania a nyelvezetet azokhoz az időkhöz, amelyekben a cselekményt belehelyezte. Azt is, hogy egy nagyon érdekes fikciós várost hozott létre, amelyben babonákban, pletykákban és botrányokban nincs hiány. Maga a történet ötlete is érdekesnek bizonyult, az elbeszélés módja és a leírások felépítése pedig meglehetősen érdekfeszítő.

Az érem másik oldalán gyenge párbeszédek, sematikus hősök, bizonyos szálak és viselkedési formák felbukkanásának esetlegessége szerepel, a dolgok logikus igazolásának hiánya, a feszültség képtelen felépítése és a borzalom és titokzatosság légkörének túlzott nyersesége tűnik fel.

A regény könnyen olvasható, rövid, jól megírt, a cselekmény egyenletesen folyik, akár egy nyugodt patak. Ha nem kriminek kellene lennie, akkor azt hinném, hogy a szerző nagyon jól ír. De mivel csak néhány műfaj-specifikus mintát reprodukált, nem fogok rá úgy emlékezni, mint egy valóban izgalmas regény írójára…


Anna Trojan gyógyszerész-orvosi és néprajzos diplomát szerzett. Tudományos tevékenységet folytat, drogtörténettel foglalkozik, elsősorban a 19. századi orvostudomány eredményeit feldolgozva. Tudományos és tudományos-népszerű szövegeket publikál (többek között a Gazeta Farmaceutyczná-ban). Szabad idejében verseket és novellákat ír. Néhányuk – Az angol hideg, Hol vannak a csontok az Élet és Tudományban, illetve a Mi a halál című a Zaułki zbrodni gyűjteményben jelent meg.

One Reply to “Anna Trojan: Hogyan vetett mákot

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük