Infrapanelek. Teraszfűtés infrasugárral

Mi az infrapanel? Miben új az infrafűtés?

infrapanelek

Az infrapanelek olyan elektromos fűtőtestek, amelyek infravörös sugárzás révén melegítik a látómezejükbe kerülő objektumokat, ideértve a mennyezetet, a padlót és a falakat, valamint a berendezési tárgyakat. Fizikai objektumnak minősül az emberi test, így azt is közvetlenül melegíti.

A leglényegesebb különbség a tradicionális fűtési technológia és az innovatív infrafűtés között, hogy az előbbi konvekció révén adja át a hőenergiát környezetének, vagyis egy hagyományos központi fűtésű radiátor vagy gázkonvektor a cirkuláló levegőt melegíti fel és csak ez a meleg levegő melegít a tárgyaknak. Az emberi testet nem melegíti, csupán csökkenti hőveszteségét, ezért érzünk 22-23 foknál kellemes meleget, mert bőrünk ezzel a melegebb levegővel érintkezik, és így kevés hőt veszít a bőrfelületen keresztül.

Az infrapaneles fűtés előnyei

Ezzel szemben az infrasugárzás közvetlenül hat testünk felületére, belehatol ruhánkba és a szabad bőrfelületbe, így közvetlenül felmelegíti azokat a felületeket, amelyeket sugara ér. Eközben a levegő sokkal kisebb mértékben vonja el a hőenergiát és mondjuk 17-18 fokos levegő hőmérséklet mellett a  az infrasugárzó panel zónájában ugyanazt érezzük, mint a hagyományos fűtésnél 21-22 Celsius foknál, emiatt az infrapanel fűtés energiatakarékosabb. További előny a költséghatékonyság szempontjából, hogy az infrapanel által sugárzott hő nem szökik ki a nyílászárókon, így pénzt, energiát és hőt takarít meg alkalmazója számára.

A költséghatékony infrapanelek felhasználási területe igen széles az ipartól a templomfűrésen át a háztartásokig.

Teraszfűtés infrasugárzókkal kültéren

A fűtőpanelek külterek esetében is hatékonyan működnek. Például egy vendéglő terasz helyiségét kiválóan felfűti néhány sötétsugárzó. Ez esetben is működési mechanizmusuk a kulcs, mert bármilyen hagyományos fűtőtest a levegőt melegítené fel, amely felszáll, a közelében tartózkodó emberek pedig dideregnek. Ellentétben az infra panelekkel, amelyek melege közvetlenül éri az alatta tartózkodókat és még szeles időben is hatásos, míg egy fatüzelésű vagy gázfűtésű kandalló összes melege kiszállna a kéményen, illetve elvinnék a légáramlatok.

infra teraszfűtés
Teraszfűtés energiatakarékos infrasugárzók felhasználásával

Budapesten egyre több helyen alkalmaznak infravörös teraszfűtő berendezéseket abból a célból, hogy a vendégeket hidegebb évszakokban is oda csalogassak. A kültéri  teraszfűtés infra sugárzókkal a kávézók, sörözők tulajdonosai számára közvetlen anyagi hasznot hoz. A havi villanyszámla ugyan nem alacsony, de garantáltan megéri a webáruházakban megvásárolható infrared heating termékeket beszereltetni szakemberrel. A beruházás az első fűtési szezonban megtérül.